TIAINEN, KOTKA, KÄKI JA KASKENPOLTTO


Veden emoksi muuttunut Ilmatar jatkoi maailman luomista ja synnytti sen jälkeen meressä Väinämöisen. Väinämöinen nousi kauan vedessä kelluttuaan rannalle ja Sampsa Pellervoisen avulla kylvi puita maan kamaralle.Näin Väinämöinen oli osallistunut maan luomistyöhön. Oli saatu puut ja kasvit kukoistamaan.

Tammen kasvun kanssa oli ollut ongelmia. Ensin se ei ollut kasvanut ja sitten se kasvoi liian suureksi vieden kaikelta muulta valon. Kun liian suuri tammi oli kaadettu ja luonto sai valoa, kaikki kukoistivat.

Enää puuttuivat vain viljakasvit kasvamasta. Niin päätti Väinämöinen lähteä ohran kylvöön rantaiselle koivumäelle.

Silloin tirskui tiainen, tuo luonnon pieni tiedonjakaja, koivusta kylväjälle tärkeitä ohjeita ohran kunnolla kasvamiseksi. Tiainen siis opetti Väinämöiselle kaskenpolton.Käski kaataa puut ja polttaa, jotta maa saatasiin hedelmälliseksi ohran kasvaa.

Väinämöinen teki työtä käskettyä. Hän kaatoi kaikki puut, vain yhden jätti pystyyn. Sen hän jätti tarkoituksella,että linnuilla olisi puu, minkä oksilla laulaa ja näin tuoda kasvuonnea ohralle.

Kotka lensi siihen sitten katsomaan, mitä Väinämöinen oli tehnyt ja kysyi pystyssä olevan puun tarkoitusta. Kun Väinämöinen kertoi sen jättäneensä kaatamatta, jotta linnuilla olisi laulupuu, ilostui kotka tästä. Se oli niin tyytyväinen, että muuttui tulikotkaksi ja sytytti kaadetut puut ja sai aikaan hyvän kaskitulen.

Kun kaski oli poltettu ja ohra kylvetty kasvaen jo kunnon oraalla, käkikin tuli kyselemään Väinämöiseltä pystypuun tarkoitusta. Se sai kuulla mielihyväkseen, että lintuja Väinämöinen oli ajatellut laulupuullaan.Näin Väinämöinen haastoi käen yhteistyöhön luonnon hyväksi ja omaksi edukseen. Hän uskoi käen pystyvän kukunnallaan saavan luonnon rikkaaksi ja hedelmälliseksi.

ETUSIVU >>>